Jurken

“West jurk”.
Kasper heeft in Februari 2018 een week lang in een “kunstkamer” gezeten. Dit was een project van Atelier Open. Elke maand zat er een andere kunstenaar in de kamer. Tijdens zijn verblijf heeft Kasper onderzoek gedaan naar de tuindorpen (slotermeer, osdorp, geuzenveld, Slotervaart) van Amsterdam. Deze wijken werden in de jaren 50 ontworpen door Van Eesteren ten behoefde aan de woningnood in het centrum van Amsterdam. Ruime straten, groen en ruimte. Het deed Kasper heel erg denken aan Almere.
In die tijd kwam er een ook magazine uit genaamd “Goed wonen”. Een soort van Ikea gids. Hierin werd verteld hoe je “goed moest wonen” qua interieur en met de ruimte om je heen. Door de jaren heen is Amsterdam Nieuw West erg veranderd en vooral qua bewoners. Er zijn veel niet westerse mensen komen wonen.
Hierdoor kent het een eigen en andere sfeer dan andere delen van Amsterdam. Kasper heeft gesproken met buurtbewoners, veel literatuur gelezen en vooral veel rondgelopen voor inspiratie. Als conclusie van zijn verblijf heeft Kasper een jurk ontworpen die het oude (jaren 50) en het nieuwe (de niet westerse bewoners) mixen. Het is een fifties a-lijn jurk geworden met een print geïnspireerd op de wijk in combinatie met
een djellaba. De kleuren komen van de stijl/Van Eesteren museum. 


“CLICKS”.
Vrij werk. Materiaal onderzoek.

Foto: Richard Terborg.
Model: Maria Oosterveen.
Muah: Maria Oosterveen.

“SPIKE”.
Vrij werk. Materiaal onderzoek.

Foto: Jimmy on the run.
Model: Iris van der Sluis.
Muah: Whitney Krokke.

“BIODRESS”.
Het thema van het Amsterdam Light Festival 2016/2017 was biomimicry. Rondom dit thema heeft Kasper de onderstaande jurk gemaakt die in de Hoftuin stond tijdens het Amsterdam Light Festival.
Deze lichtgevende jurk is geïnspireerd op de “lichtgevende” schildpad die in 2015 ontdekt is. Het beest is per ongelukt ontdekt en ze weten tot op heden niet waarom hij licht geeft.
De “lijnen” van de jurk lichten op in het donker. Kasper speelt ook met het gegeven dat een schildpad van bovenop hard is en van onder zacht. Dit komt terug in het materiaal gebruik. Van plastic stukken tot transparante stof.

Foto: Richard Terborg.
Model: Timna Fictorie.
Mua: Irene Tjebbes.
Haar: Marlies van der Schot.

“KLEINE FABRIEK”.
Origami kinderjurken van het beste papier. Speelse silhouetten van bloemen en insecten met een tikkeltje stoer. Deze jurken waren decoratie voor de Kleine Fabriek in de RAI.