Projecten

“UNWRAPPED” expositie.

Voor het KAF in Almere heeft Kasper als curator gewerkt om de “Collectie Almere” nieuw leven in te blazen.

Unwrapped onthult het verhaal van prachtige kunstwerken die zijn doorgegeven, in kratten en dozen zijn gestopt, lang verborgen zijn geweest en soms zelfs bijna vergeten zijn. Een verhaal van objecten vol leven, omwikkeld met bubbeltjesplastic, ingesnoerd met duct tape en in het donker achtergelaten. Vandaag krijgt het verhaal een nieuw begin. We nodigen bezoekers uit om deze schatten te herontdekken.

Unwrapped is de vijfde tentoonstelling en laat voor het eerst geselecteerde kunstwerken uit de collectie zien. Een groot deel van de werken die we tonen werden tussen 1988 en 2012 verzameld door Museum de Paviljoens in het kader van Collectie Almere. Met de sluiting van het museum in 2013 werden meer dan 70 kunstwerken aan Kunstlinie Almere Flevoland geschonken. Een prachtige basis waar we graag op doorbouwen.

Unwrapped toont kunstwerken van beroemde kunstenaars zoals Andy Warhol, Carsten Höller, Marijke van Warmerdam, Shirin Neshat en vele anderen.

“WEST JURK”.
Kasper heeft in Februari 2018 een week lang in een “kunstkamer” gezeten. Dit was een project van Atelier Open. Elke maand zat er een andere kunstenaar in de kamer. Tijdens zijn verblijf heeft Kasper onderzoek gedaan naar de tuindorpen van Amsterdam; Slotermeer, Osdorp, Geuzeveld en Sloterplas.
Deze wijken werden in de jaren 50 ontworpen door Van Eesteren ten behoefte aan de woningnood in het centrum van Amsterdam. Ruime straten, groen en ruimte. Het deed Kasper heel erg denken aan Almere.

In diezelfde jaren 50 kwam er een magazine uit genaamd “Goed wonen”. Een soort van Ikea gids. Hierin werd verteld hoe je “goed moest wonen” qua interieur en met de ruimte om je heen. Door de jaren heen is Amsterdam Nieuw West erg veranderd maar vooral qua bewoners. Er zijn vooral veel niet westerse mensen komen wonen. Hierdoor kent het een eigen sfeer, anders dan andere delen van Amsterdam.

Kasper heeft gesproken met buurtbewoners, veel literatuur gelezen en vooral veel rond gelopen voor inspiratie. Als conclusie van zijn verblijf heeft Kasper een jurk ontworpen die het oude (jaren 50) met het nieuwe (nieuwe bewoners) mixt. Het is een fifties a-lijn jurk geworden met een print geïnspireerd op de wijk in combinatie met een djellaba.


“CLICKS”.
Vrij werk. Materiaal onderzoek.

Foto: Richard Terborg.
Model: Maria Oosterveen.
Muah: Maria Oosterveen.

“SPIKE”.
Vrij werk. Materiaal onderzoek.

Foto: Jimmy on the run.
Model: Iris van der Sluis.
Muah: Whitney Krokke.

“BIODRESS”.
Het thema van het Amsterdam Light Festival 2016/2017 was biomimicry. Rondom dit thema heeft Kasper de onderstaande jurk gemaakt die in de Hoftuin stond tijdens het Amsterdam Light Festival.
Deze lichtgevende jurk is geïnspireerd op de “lichtgevende” schildpad die in 2015 ontdekt is. Het beest is per ongelukt ontdekt en ze weten tot op heden niet waarom hij licht geeft.
De “lijnen” van de jurk lichten op in het donker. Kasper speelt ook met het gegeven dat een schildpad van bovenop hard is en van onder zacht. Dit komt terug in het materiaal gebruik. Van plastic stukken tot transparante stof.

Foto: Richard Terborg.
Model: Timna Fictorie.
Mua: Irene Tjebbes.
Haar: Marlies van der Schot.

“ZUIDERJURK”.
Voor de viering van het 100 jaar bestaan van het Zuiderbad in Amsterdam in 2012 heeft Kasper een jurk ontworpen die tijdens deze viering gedragen werd door de harpiste van het concert “Dive in concert”. 

Foto: Richard Terborg.
Model: Timna Fictorie.

Klik hier voor een korte film die ook tijdens deze viering werd getoond op groot scherm.